Kysymys:

Olen alkanut harkita vähitellen auton hankintaa ja kartoitan sopivaa valikoimaa.
On yksi ongelma, mitä en ole saanut ratkaistua. Miten tavaratilan litrat määritetään?

Yleensä lukee että mitattu VDA-normin mukaisesti. Jos lasken annetuilla tavaratilan mitoilla (joita harvemmin on saatavilla) niin saan laskemalla eri litra-arvo. Esim. Focus C-MAX 520 L (VDA) ja mittojen mukaan 830 L. Miten saan käsityksen oikeista mitoista?

Tapio Ketonen:

Tavaratila mitataan VDA-normin mukaan mittakappaleilla, joiden mitat ovat 200 x 100 x 50 mm. Jos mitataan tavaratilan ns. vesitilavuus, se on tätä suurempi, koska särmiöt jättävät hukkatilaa.

Ne tavaratilan senttimitat ovat pahimman lajin valehtelua, kuten tuo esimerkkisikin näyttää. Varmaan sieltä voi mitata ainakin melkein ilmoitetun suuruisen pituuden, leveyden tai korkeuden, mutta kun ne tavaratilat eivät koskaan ole suorakulmaisia vaan aina jotenkin epämääräisen muotoisia.

Tuulilasi on jo 70-luvulta alkaen mitannut testeissä ja vertailuissa tavaratilat käyttämällä mittavälineenä tavallista olut- eli virvoitusjuomakoria. Se on VDA-normia vaativampi ja myös karkeampi mittaustapa, mutta helpompi hahmottaa kuin normin mukaiset kappaleet.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.