Kysymys:

Jotkut autoilijat kallistuvat sille kannalla, että rampista kiihdytyskaistalle tulevan on väistettävä päätietä ajavaa, joka vaihtaa kaistaa oikealle hidastuskaistaksi vaihtuvalle kaistalle, koska kiihdytyskaistalla ajava tulee rampista kolmion takaa.

Tieliikennekirjassa aihetta ei suoraan käsitellä, mutta kirjassa korostetaan, että kiihdytys-hidastuskaista on eri liikennealuetta kuin päätie. Ja yleensähän kaistan vaihdon on tapahduttava vaaratta ja muita tarpeettomasti estämättä.

Onko Teillä tiedossa pitävää ratkaisua tähän juupas-eipäs-tilanteeseen ?

Tapio Ketonen:

Enpä osaa sanoa, onko asiasta annettu korkeimman oikeuden päätöstä joka antaa lopullisen ratkaisun. Olisin kuitenkin sitä mieltä, että jos kolmion takaa tullaan, silloin on kyllä väistettävä. Mutta olet oikeassa siinä, että kaistaa vaihtavan on varmistuttava, ettei toimenpide aiheuta vaaraa.

Taitaa olla niin, että ratkaisu asiaan riippuu siitä, kumman ajokki on siirtymässä sivuttain, kun kolahtaa. Tilanne on vähän sama kuin jos kaksi autoa ajaa kolmikaistaisen tien äärikaistoilla, ja sitten kumpikin kuski saa päähänsä siirtyä keskikaistalle. Jos molemmat ovat vaihtaneet kaistaa yhtaikaa, niin millä ihmeellä selvitetään, kuka olikaan syyllinen?

Mutta olisikohan joku lukijoista joutunut selvittelemään tällaista tapausta?

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.