Kysymys:

Olen ihmetellyt, kun Tuulilasin testissä uuden Peugeot 407:n "pujottelukokeessa" todettiin sen alustassa olevan jotakin häikkää, koska ajonvakautusjärjestelmä kytkeytyy yllättävästi päälle.

Onkohan Tuulilasi testannut Peugeot 406 mallia, jossa on ajonvakautusjärjestelmä, olisin kiinnostonut tietämään testin tulokset, koska itselläni on nyt ko. mallinen auto?

Tapio Ketonen:

Tuulilasin testiohjelmaan ei kuulu pujottelukoetta, koska sillä ei ole mitään tekemistä käytännön ajotilanteiden kanssa. Sen sijaan ajamme väistökokeen, joka voi käytännössäkin tulla eteen kenelle tahansa a koska tahansa. Kokeessa autolla väistetään toiselle kaistalle ja palataan nopeasti takaisin. Koe paljastaa armotta puutteellisuudet ja virheelliset toiminnat auton alustassa.

Ajonvakautus kytkeytyy päälle, jos auto alkaa luistaa. Kytkeytyminen siis on merkki äkillisestä luistosta. Väistökokeessa auton joutuminen luistoon on merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Jos ajonvakautus joutuu astumaan peliin tällaisessa peruskokeessa, alusan ominaisuuksien kehitystyö on selväsi jätetty kesken. Syy tähän on voinut olla tieto siitä, että kaikki autot varustetaan ESP:llä, joten asiasta ei ole välitetty.

Sama ilmiö on havaittu myös ranskalaisissa autotesteissä. Aikanaan Peugeot 607:n markkinoille tulo lykkäänyti, kun ranskalaiset autolehdet totesivat auton käytöken äkkitilanteissa vaaralliseksi. ESP:n toimintaa muistaakseni säädettiin ja autoon tehtiin muitakin pikku muutoksia.

406 on aivan eri aikakauden auto. Kun se tuli markkinoille, ESP oli saatavana vasta Mersuihin. Automallit testataan yleensä uusina, joten valitettavasti elinkaaren loppuosan uudistukset jäävät tarkemmin testaamatta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.