Kysymys:

Kuinka monta prosenttia saa olla "heittoa" auton teknisen rekisteriosan keskikulutuksen ja autoliikkeen mainoksissaan esitetyissä vastaavassa luvussa ? Autoni Huyndai getz diesel 1.5 kuluttaa 6-7 l/100km ja autoliike myy 4.4 l kuluttavana !

Tapio Ketonen:

Auton rekisteriotteessa ei ilmoiteta mitään keskikulutusta vaan EU-direktiivissä maaritelty yhdistetty kulutus. Tämä sekä hiilidioksidipäästö on lakisääteisesti ilmoitettava myös mainoksissa.

EU-normikulutuksilla ja käytännön kulutuksilla taas ei tarvitse olla mitään yhteyttä keskenään, vaikka käytännössä näin onkin. Käytännön kulutus kun riippuu ennen kaikkea ajotavasta. Kuljettajan vaikutus kulutukseen on ratkaiseva. Avainasemassa on myös se, miten pitkiä matkoja ajetaan. Jos ajo on pelkkää pätkäajoa ja aina ajojen välillä auto jäähtyy, kulutus nousee litratolkulla normaalia korkeammaksi. Oikeastaan autolla kannattaisi aina jättää pari ensimmäistä kilometriä ajamatta, sillä niiden aikana kulutus on huipussaan!

Jos Getz ei kulje pitkälläkään maantiematkalla talvirajoitusten tultua selvästi alle kuuden litran, silloin autossa on vikaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.