Kysymys:

Golf V voiko nykyautoissa kun on turvatyyny irroittaa ratin ja laittaa suoraan kuin silloin ennen? Entäs jos vaihtaa ratin kokonaan?

Tapio Ketonen:

Älä missään nimessä ryhdy irrottamaan rattia! Ratin irrotukseen on olemassa tarkat ohjeet, mm. siitä, miten kauan auton pitää olla ilman sähköjä. Jos rattia sörkitään väärin, turvatyny voi tulla silmille.

Kokonaan eri juttu on, että miksi ratti pitäisi irrottaa? Milläs sitä autoa sitten ohjataan? Jos ratti on vinossa, ei sitä koskaan ole oikaistu ratti irrottamalla vaan säätämällä raidetangoista. Ohjausakselin uritus on liian karkea, yksi pykälä kääntää rattia liikaa.

Ohjauspyörän vaihtaminen on nykyään aika hankalaa. Kyseessä on sellainen rakennemuutos, että se pitää katsastaa, koska muutoksessa puututaan auton pakollisiin turvavarusteisiin. Jos uudessa ruorissa ei ole turvatyynyä, muutosta ei saa tehdä. Autolle myönnetty tyyppihyväksyntä edellyttää, että rekisteröintitodistukseen merkityt turvavarusteet ovat paikoillaan ja juuri sellaisina kuin ne autoon kuuluvat.

Ratin voi vaihtaa vain sellaiseen, jonka valmistaja on hyväksynyt käytettäväksi ko. automallissa. Muuten ei ole varmuutta turvatyynyn toiminnasta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.