Kysymys:

Uusimmassa Tuulilasissa Skodan 1.6FSI koneen sitkeyttä kuvattiin luokassaan keskinkertaiseksi. Kyseisen FSI koneen vääntöä on jopa parjattu joissakin lehdissä (en kyllä ymmärrä miksi). Keksittekö yhtään saman painoluokan 1.6 litraista autoa, joka suoriutuisi nopeammin 4 ja 5 vaihteiden sitkeyskokeista?

Tapio Ketonen:

Sitkeysmittauksessa saavutettu aika ei sinällään kerro moottorin sitkeydestä. Octavian arvot ovat hyvät, mutta auton välityssuhteet ovat tiuhat. Kun autolla ajetaan satasta, kierroksia on yli 3000. Aika monessa autossa on tuolloin vain 2500 kierrosta tai vähemmänkin. On selvää, että tiuhavälityksinen kiihtyy sitkeyskokeessa paremmin.

En ole ajanut Skodalla, mutta ainakin Golfin FSI-kone on alakierroksilla aika hengetön, se tuntuu vaativan kierroksia. Syy tähän löytyy, kun katselee moottorin vääntö- ja tehokäyriä. Suurin vääntö saavutetaan niinkin korkealla kuin 4000 r/min kohdalla. alakierroksilla tehoa on tavallista vähemmän käytössä.

Esimerkiksi 2000 r/min käyntinopeudella 1.6 FSI:n suurin teho on noin 30 kW. Samantehoisen kaksilitraisen tavallisen VW-moottorin teho samalla käyntinopeudella on noin 35 kW eli 16 % suurempi. Kaksilitrasisen suurin vääntö saavutetaan 3200 r/min kohdalla.

Huono alavääntö on siinä mielessä ongelmallinen asia, että sitä joudutaan korjaamaan lyhyillä välityksillä. Niiden ansiosta moottori käy kovemmilla kierroksilla, mikä on epätaloudellista. Tästä huolimatta autolla ajttaessa käytännössä käytetään vaihteita runsaammin. Jos moottorin sitkeys riittäisi, Skodassakin voitaisiin käyttää harvempia välityksiä ja silti ajaa enemmän suurimmalla vaihteella

Saksalainen moottorinvalmistaja kuitenkin tekee moottorit ensi sijassa Saksan markkinoiden vaatimusten mukaisiksi. Saksassa suuri teho ja sen aikaansaama suurempi huippunopeus on tärkeämpi kuin sitkeä veto alakierroksilla.

Saksalainen ajotapa on se, että autolla pitää ajaa niin kovaa kuin se ikinä kulkee, jos tie on vapaana. Jos Saksassakin ajettaisiin hitailla rajoituksilla körötellen, moottorien sitkeävetoisuus nousisi paljon tärkeämpään asemaan.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.