Kysymys:

Autoni on vw Polo 1.4 mpi vm. 2000 ajettu noin 70000 km. Mistäköhän mahtaa johtua nakuttava ääni koneesta? Ääni on kovempi kun kone on kylmä. Ääni kuuluu erityisesti tyhjäkäynnillä ja pienillä kierroksilla. Onkohan se vakavaa ja onko sille jotain tehtävissä?

Tapio Ketonen:

Kuulematta äänestä on vaikea sanoa mitään. mahdollisia syitä on ainakin kaksi. Venttiilinnostimien hydraulinen välyssäätö voi takerrella, jolloin venttiilinvälykset jäävät liian suuriksi ja aiheuttavat ääntä. Korjauskeinoksi voi käydä puhdistaminen joko purkamalla nostimet ja pesemällä liuottimella tai sitten Forte-käsittelyn avulla. Aina tilanne ei kuitenkaan korjaannu ilman venttiilinnostimien uusimista.

Forte-käsittelyssä moottoriöljyyn lisätään puhdistava lisäaine, jonka annetaan vaikuttaa tyhjäkäyntiä käyvään moottoriin määrätyn ajan. Sitten öljyt vaihdetaan. Tämä käsittely tehdään ainoastaan korjaamolla, ei kotioloissa.

Toinen äänen syy voi olla mäntien kuluminen. Etenkin kylmänä mäntien helmat kalahtelevat sylinterien sienämiin. Ääni poistuu moottorin lämmetessä. Ilmiölle ei käytännössä voida tehdä mitään, sillä mäntien vaihtaminen on turhan työläs ja kallis toimenpide. Ääntä lukuunottamatta ilmiöstä ei kuitenkaan ole haittaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.