Kysymys:

Kerropa, kuka on maksajana, jos vastaan tulevasta autosta soratiellä napsahtaa kivi tuulilasiin tai ajovaloon niin että lasi hajoaa? entä jos kuorma-autosta tippuu jotain "niskaan"? Olen kuullut, että itse kuorma-auton ja peräkärryn (irtokontti??)suhteen vastuu olisi eri tahoilla. Kannattaako siis "heittää käppäri" ja lähteä perään?

"survivalkeimiä toi sivutiellä ajaminen"

Tapio Ketonen:

Aika vaikea kysymys, johon en osaa vastata. Ensisijainen kysymys on näyttö. Miten todistat, että kivi sinkosi juuri väittämästäsi autosta? Miten todistat, ettei lasi ollut vioittunut ja aikaisemmin? Miten todistat, että vastaantulija olisi syyllistynyt varomattomaan tai huolimattomaan ajoon? Miten todistat, että mahdollisesti ikkunaasi osuneet kivet ovat pudonneet juuri väittämäsi kuorma-auton lavalta?

Kuljettaja on vastuussa sekä vetoauton eli nupin että perävaunun kuormasta, ei vastuu siitä mihinkään siirry. Jos autoa ei ole kuormattu säännösten edellyttämällä tavalla ja kuormasta putoaa tavaraa, esimerkiksi kiviä, kuljettaja on vastuussa tästä aiheutuneista vahingoista. Korvaukset maksaa liikennevakuutus.

Mutta tässäkin on taas se näytön paikka. Ennen kuin ryhdyt riuhtomaan käsijarrua ja kiilaamaan rekkaa tien oheen, mieti miten pystyt tarvittaessa oikeussalissa osoittamaan, että kivet ovat nimenomaan tarkoittamastasi autosta pudonneita.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.