Kysymys:

Liikennelaissa on ollut kohta jossa taajama-alueella pysäkiltä lähtevälle linja-autolle piti antaa etuajo-oikeus. Ymmärtääkseni tämä kohta on laista poistettu. Pitääkö tietoni paikkansa?

Viimeksi tänä aamuna linja-autopysäkillä oli useampi bussi peräkkäin ja yksi laittoi vain vilkun päälle ja tunki ohi ajavaan autojonoon lähes liiskaten yhden auton vasten liikenteen jakajaa. Vielä sai herneen nenään ja jarrutti koko autojonon matkaa kun tuo lähes liiskattu erehtyi soittamaan torvea.
Eli kumpi oli etuajo-oikeutettu, jonossa ajava auto vai pysäkiltä kiilannut bussi?

Tapio Ketonen:

Olet ymmärtänyt väärin, ja tietosi ovat ns. syvältä.

Tieliikennelain 22. pykälä on edelleen voimassa. Laitanpa sen tähän, niin ei tarvitse ihmetellä, mitä siinä sanotaan. Suosittelen väistämään.

Tien antaminen pysäkiltä lähtevälle linja-autolle
Jos pysäkillä olevan linja-auton kuljettaja tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h, osoittaa suuntamerkillä aikovansa lähteä liikkeelle, samaa tai viereistä ajokaistaa pysäkkiä lähestyvän ajoneuvon kuljettajan on vähennettävä nopeutta ja tarvittaessa pysäytettävä, jotta linja-auto voi esteettä lähteä pysäkiltä. (7.5.1997/414)

Huolimatta 1 momentin säännöksestä linja-auton kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta vaaran välttämiseksi ja annettava suuntamerkki siten kuin 35 §:ssä säädetään.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.