Kysymys:

Omistamassani autossa on ajonvakautusjärjestelmä ja olen siirtymässä nastattomiin talvirenkaisiin jatkossa. Kysymys/ehdotus TL tutkii: Korvaako ajonvakautusjärjestelmä nastarenkaiden paremman pidon? Mielenkiintoinen testi voisi olla esim. vertailu eri automerkkien vakautusjärjetelmistä.

Tapio Ketonen:

ESP eli ajonvakautusjärjestelmä ei ole korvike tai vaihtoehto nastoille. Se vain auttaa kuljettajaa hallitsemaan autonsa, tekee siis sellaisia toimenpiteitä, mitä kuljettajankin pitäisi tehdä eli oikaisee luiston heti havaitessaan. Jos pitoa ei ole, ESP:stä ei ole hyötyä.

Ajonhallintajärjestelmät ovat voimakkaassa kehitysvaiheessa. Se on jo erittäin monessa autossa vakiona, ja useimpiin muihinkin sen saa lisävarusteeksi. Toiminta paranee koko ajan, joten kyse on lähinnä siitä, minkä sukupolven järjestelmä autossa on.

ESP:n pitäisi olla vain apuväline kuljettajalle. Kuitenkin näyttää siltä, että joissakin autoissa on selvästi jätetty alustan ominaisuudet keskentekoisiksi ilmeisesti sillä perusteella, että ESP hoitaa homman.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.