Kysymys:

Jorma Viitasen 10.12.2004 kirjoittamassa jutussa "Suomessa uusien autojen hinnat miltei ennallaan vuoden ajan" on ensimmäisellä sivulla kuvio, jossa on esitetty Europricecar.com:n julkaisemat uusien autojen vero-osuudet 18 Euroopan maassa. Toimittaja on lisännyt kuvion alle tekstin, jossa kerrotaan, että kuviossa on esitetty verojen osuus auton suositushinnasta myymälässä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan kuvio esittää verojen määrän verrattuna auton verottomaan hintaan (esim. Tanska 179%!!!).

Toimittaja jatkaa vielä aprikoimalla, onko Suomen arvo 72% virheellinen, sillä suomalaisten laskelmien mukaan auton hinnasta veroa on keskimäärin 43%. Jos otaksutaan, että auton hinnasta veroa on tuo mainittu 43%, niin silloinhan veron osuus verottomaan hintaan verrattuna on noin 75%, joka on melko lähellä kuvion esittämää arviota. Joten kysyisinkin: Oletteko samaa mieltä kanssani, että kuvio on Suomen osalta melko paikkansapitävä?

P.S. Huomasin vastaavan "virheen" myöskin Viitasen 9.8.2004 kirjoittamassa jutussa "Suomessa yli 40 % auton hinnasta on veroa", jossa Suomen autoverotuksen tasosta jaettiin mielestäni väärää tietoa myös verotasoa vertailevan taulukon muodossa.

Tapio Ketonen:

Kiitos tarkkaavaisuudesta. Suomessa autoveron osuus uuden auton hinnasta on noin 43-44 %. Jos verrataan veron osuutta auton taxfree (verottomaan) hintaan, veron osuus on lähes 75 %. Jos katsot juttuani www.tuulilasi.fi/valokeila/?subarea=trendit&article=114711, havaitset siellä juuri tämän saman.

Kuvion tiedot ovat peräisin eurocarprice -tutkimuksesta. Olen ollut yhteydessä Jato Dynamics Ltd- yhtiön Suomen edustajaan. Saamani tiedon mukaan he ovat jatkuvasti antaneet oikeat tiedot Suomen autoverotuksen rakenteesta pääyhtiöön. Jostakin syystä eurocarprice ei ole korjannut virhettä. Se esiintyy myös Tanskan kohdalla. Syynä on veron vertaaminen auton verottomaan hintaan.

Olen lisännyt mainitsemasi jutun taulukkoon huomautuksen siitä, että Tanskan veroprosentti on taulukossa laskettu taxfree - hinnasta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.