Kysymys:

Itselläni on Renault Megane Scenic -98 vm. 1.6 litran koneella. Mistä voi johtua vinkuna autossa, kun vauhti nousee yli 50 km/h? Samanlainen vinkuna kuuluu kun tuuli viheltää puissa kovalla tuulella. Aivan kuin vihellys kuuluisi renkaista oikealta tai sieltä alhaalta jostain, oikealta puolelta suurimmaksi osaksi. Kovassa nopeudessa ääni tuntuisi kuuluvan välillä myös vasemmaltakin puolelta.

Takajarruista ei voi olla kyse, koska ne on juuri tasattu, kun ei mennyt katsastuksessa läpi, liian suuri ero jarruissa. Jotkut ovat ehdottaneet laakereita, mutta kaikki renkaat pyörivät tukevasti paikallaan, eikä väljyyttä ole havaittavissa. Voiko kenties moottoriin päästä ajettaessa tuuli, joka voisi aiheuttaa kyseisen vihellyksen?

Tapio Ketonen:

Vinkuva ääni voi tulla aika monesta eri paikasta. Ensinnä tulee mieleen, että ovessa tai ikkunassa on sopiva rako, jossa tuuli ulvoo. Mutta turha tässä on arvailla etäältä, se pitäisi kuunnella siinä autossa.

Jos ääni kuuluu vain auton liikkuessa, syy voi tietenkin olla myös laakereissa tai jarruissa, mutta ilmavirtaus on kyllä aika todennäköinen syy.

PS
Tietokoneessa on myös pienet kirjaimet! Käytä kirjoittaessasi mieluummin niitä, ettei tarvitse muuttaa täällä tekstiä asiallisesti luettavissa olevaksi!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.