Kysymys:

Paikallisessa lehdessä oli artikkeli nykyisestä autojen maksuttomasta vastaanotosta ja vastaanottopisteiden toiminnasta. Ihmetystä herätti se, että auton luovuttaja joutuu korvaamaan puuttuvien osien arvon vähennyksen, jos romutettavasta autosta on poistettu moottori tai muita oleellisia osia. Eikö romuautojen luovutus pitänyt olla täysin ilmaista? Mistä nuo lisäehdot ovat peräisin? Juttu löytyy Kainuun Sanomien 28.12.04 ilmestyneestä numerosta.

Tapio Ketonen:

Tuo perustuu suoraan asetukseen. Perusteena on se, että auton sisältämä materiaali tuottaa ainakin osan auton romutuskustannuksista. Moottori sisältää helposti 150 kg metallia, pääosin valurautaa ja terästä. Se on merkittävä osa koko auton sisältämästä arvokkaasta materiaalimäärästä. Lasit, sisustusosat ja muoviosat aiheuttavat romuttajalle vain kustannuksia. Jos autosta on poistettu arvokasta materiaalia, se ei enää pysty "maksamaan omia hautajaisiaan" kuten termi kuuluu.

Nykyinen romun maailmanmarkkinahinta auttoi ratkaisevasti siinä, että romuautojen hävitysjärjestelmästä saatiin täysin maksuton. Vielä vuosi tai pari sitten romun hinta oli niin matala, että tämä ei olisi onnistunut.

Jos sinulla on romuauto, josta se moottori puuttuu, niin tilanne ei välttämättä ole kuitenkaan sellainen, että joutuisit maksamaan. Käy ensiksi tiedustelemassa asiaa romuautojen vastaanottopaikasta.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.