Kysymys:

Autoni on Toyota corolla 1.6,-95, ajettu 202000 km. Kun ajan autolla kohtalaisella vedätyksellä ja käännän rattia n. puoli kierrosta oikealle niin etupäästä kuuluu selvästi naputusta. Kun käännän rattia lisää tai suoristan renkaat niin naputus loppuu. Vika on ilmeisesti jossakin vetoakselilla, koska vauhdin kiihtyessä naputuskin nopeutuu. Vika ei liene kuitenkaan uloimmissa vetonivelissä????

Tapio Ketonen:

Mistä päättelet, ettei se ole niissä ulkonivelissä? Voihan vika toki olla sisänivelissäkin, mutta tuo naputus noin jyrkällä kääntökulmalla viittaa mielestäni kyllä ulkoniveleen. Sisänivelen kulma ei juuri muutu, ovat pyörät sitten käännettyinä tai suorassa. Niinpä kääntökulman ei pitäisi vaikuttaa asiaan, jos ääni tulee sisänivelistä.

Jos sisänivelet ovat kuluneet kuopalle kosketuspinnoistaan eivätkä päästä akselia liikkumaan pituussuunnassaan, tästä aiheuttu ratissa tuntuvaa ravistusta, ei juurikaan naputtavaa ääntä.

Pyörän laakeri tuskin on syyllinen, se ei pidä naputtavaa ääntä, ei ainakaan pitkään. Eikä se suora akselikaan saa millään naputtavaa ääntä aikaan, joten epäily kohdistuu aika vahvasti ulkoniveliin. Ne taas eivät yleensä Corollassa petä vielä noilla kilometreillä, ellei suojakumeissa ole vikaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.