Kysymys:

Minkä vuoksi autovertailuissa ja testeissä sivuutetaan useimmiten seikka että autoissa kuljetetaan nykyäänkin paljon pieniä lapsia jotka tarvitsevat asianmukaisen ja autoon sopivan istuimen? Tämä voisi olla yksi vertailukohde kun autojen tiloja pisteytetään.

Nykyään usein autot saa täydet tai lähes täydet pisteet etutiloistaan. Eroja varmasti syntyy kun laitetaan takapenkille lasten turvaistuin selkä menosuuntaan asennettuna. Vie uskomattoman paljon tilaa.

Toinen, asiaan tosin liittymätön seikka, olisi vertailla polkimien sijoittelua. Useassa nykyautossa, jopa isohkoissa, kaasu- ja jarrupolkimien väli on liian ahdas "neljävitoselle" jalalle, ainakin talvikengillä. Nämä ovat mielestäni merkittäviä turvallisuus- ja mukavuusseikkoja jotka ovat romuttaneet monen mielenkiintoisen auton valinnan meidän perheemme kulkuneuvoksi.

Tapio Ketonen:

Asiaa puhut. Laki vaatii, että lapset istuvat asianmukaisissa turvaistuimissa, ja ne vievät aika lailla tilaa. Tutkimme, miten tuota asiaa voitaisiin ottaa paremmin huomioon jutuissa.

Tuo 45-numeroisen sopivuus tulee kyllä ihan luonnostaan kokeiltua, sellaisia pikku popposiahan suuri osa meidän testaajistamme käyttää. Mutta kun aika moni käyttää vielä isompiakin, tuttu 16-vuotias vetää jalkansa sirot 48-numeroiset jalkineet!

Tossun sopiminen polkimille on asia, johon vaikuttaa myös tottuminen. Isokenkäiset oppivat keinoja, joilla jalan saa sopimaan, kun on pakko. Toki kaikkien autojen polkimille isot tossut eivät kerta kaikkiaan sovi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.