Kysymys:

"En ymmärrä, miksi joidenkin pitäisi päästä pienemmillä veroilla kuin toisten."..
Kommentti vastaukseesi.

Eihän kysymyksessä ollut veron kierto, vaan laillinen aukko, jollainen kyllä aikaisemmin tukittiin viikossa (muistanet petroolitaistelut?), Kysymys on siitä, miksi nyt lainlaatija ei menetellyt samoin kuin, aiemmin. Alemmalle verolle muutetut ajoneuvot säilyttivät oikeuden alempaan veroon. Viiva vetaistiin lain voimaanastumispäivän jälkeen rekisteröidyille autoille! Yleensäkin koko käyttövoimavero (diesel) on perseestä. Eihän polttoaineiden hintaero ollut pahimmillan, kuin 10 senttiä!

Tapio Ketonen:

Kierto tai välttäminen, lopputulos on sama. Petroliautojen osalta tilanne oli se, että aiempi verotuskäytäntö oli se, että petroiksi muutetut autot oli määrätty dieselveron (eli varsinainen ajoneuvovero) alaisiksi, Uusi, vuoden -81 kesästä alkaen sovellettu käytäntö oli, että autot määrättiin erilaisen veron alaisiksi. Tuo rangaistusvero oli 20-kertainen, ja olisi ollut ilmeisen kohtuutonta määrätä autot tuollaisen erityisveron alaisiksi.

Henkilöauton käyttövoimavero ei ole suuruudeltaan kohtuuton. Tavallisella järjellä varustetulle ihmiselle ei voinut olla yllätys, että vahingossa avautunut mahdollisuus välttää veroja tultaisiin varsin pian tukkimaan.

On tietenkin selvää, että monen mielestä verojen maksaminen on ikävää ja kohtuutonta ainakin jos se sattuu omalle kohdalle. Samat tyypit ovat kuitenkin hanakasti valmiita ottamaan vastaan yhteiskunnan palveluita. Valitettavasti niiden maksaminen vaatii verojen keräämistä. Suomen hallintojärjestelmä vain nyt sattuu toimimaan näin, että vaaleilla valittu eduskunta säätää lait. Virkamiesten ja kansalaisten osa on noudattaa näitä lakeja.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.