Kysymys:

Miksi eko-autovertailussa ei ilmoitettu C02 päästöjä bensa/diesel? Miksi bensamoottorien hiukkaspäästöjä ei mitata. Voi uusissa olla kympin arvoinen tulos - mutta se ikä? Olettaisin, että meidän vanhentunut autokantamme tuottaa hiukkasia, myös bensakoneesta? Ajeleppa jonkin "karvanoppa-tojotan" perässä - tulee käsivartta paksua jöötiä, hiukkasia putkesta! Toki vanhasta "notkoselkä-mesestä" tulee vielä enempi!

Tapio Ketonen:

Ekoautovertailussa nimenomaan ilmoitettiin CO2-päästöt, koska näin voitiin bensamallien ja dieselien päästöjä verrata keskenään.

Bensiinimoottorien hiukkaspäästöt ovat vielä varsin vähän tunnettu ja tutkittu asia. Perussyy on se, että ne hiukkaset ovat todella pieniä, kertaluokkaa pienempiä kuin dieseleissä. Dieselien hiukkaset ovat pääosin nokea, ja niiden määrä on pienentynyt polttonesteiden laadun parantumisen ja ruiskutustekniikan kehittymsen myötä.

Hiukkaspäästöjä ei mitata katsastuksessa, siellä tehdään dieseleille vain savutuskoe. Vanhojen autojen päästöt ovat siis aivan oma lukunsa. Ekoautovertailussa ilmoitetut päästölukemat ovat uusien autojen tyyppihyväksyntäkokeiden tuloksia. Valmistaja on velvollinen huolehtimaan, että kaikkien valmistettavien autojen päästöt ovat tietyllä tarkkuudella samat kuin nämä tyyppiarvot.

Enpä sitten tiedä, tuleeko sieltä karvanoppa-Corollan putkesta hiukkasia. Jos tulee, silloin katsastus kyllä tyssää jo muihinkin päästöihin. Musta savu kertoo, että seos on liian rikkaalla, ja silloin häkää tulee ylenpalttisesti, ja osa polttonesteestäkin jää palamatta, joten HC-päästöt menevät myös rajoista yli. Ja jos päästöjä on kovin paljon yli raja-arvojen, auto asetetaan katsastuksessa ajokieltoon. Hinaushommia siis voi tulla, jos putkesta tupruaa liian sankkaa tavaraa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.