Kysymys:

abs vs ilman abs:sää: onko olemassa sellasta tilannetta, jolloin abs on huonompi kuin ilman abs esim.jarrutus jäällä tai muualla?

Tapio Ketonen:

Tilanne riippuu, miten se ABS toimii. Etenkin aiemmin järjestelmät sallivat vain hyvin pienen luiston jarruttaville pyörille. Niinpä lumella tai jäällä nastarenkain ei tällä keinolla saavuteta parasta hidastuvuutta. Kunnolla lukkiutuva pyörä auraa lunta eteensä, samoin nastat raapivat tehokkaimmin luistaessaan.

Toinen tilanne, jossa ABS pidentää jarrutusmatka on paksu irtosora, ns. kuulalaakerisora. Siinäkin tehokkain tapa jarruttaa on täysi lukkojarrutus. Itse koin kauhunhetkiä 2000-mallisella Toyota Avensiksella, kun kapealla soratiellä tuli toinen auto yllättäen vastaan. Tuntui aika pahalta, kun auto ei tahtonutkaan pysähtyä normaaliin tapaan. ABS vain pärisi.

Kaikki ABS:t eivät toimi yhtä hankalalla tavalla vaan sallivat suuremman luiston. Se antaa paremman jarrutustehon, mutta parempi pito on poissa ohjautuvuudesta. Silti parempi näin kuin tolkuttoman pitkä jarrutusmatka.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.