Kysymys:

Ei kysymys, mutta yksi vinkki Vuokolle! Vaihdata jarruletkut, päästävät happea läpi, ehkä? Syynä voi olla "diffuusio", vai mikä se oikein olikaan, kun on tuo fysiikka päässyt unohtuun? Ei kyllä pitäisi parissa päivässä ilmetä, mutta pitemmällä ajalla kylläkin.

Tuo on tuttu ilmiö LVI-puolella, eli paineelliseen putkeen "tihkuu" happea, kysy tarkemmin joltain LVI-inssiltä kun minä en asiaa tarkemmin tunne.

Tapio Ketonen:

Voihan tuokin olla syy, mutta en ole kyllä koskaan kuullut moisesta ilmiöstä jarruputkien kohdalla. Happimolekyylit pääsevät siirtymään muoviputkien seinämien läpi, ja tästä syystä vesilämmitysjärjestelmissä käytettävän muoviputken pitää olla diffuusiosuojattua. Käyttövesijärjestelmissä vesi on jo ennestään hapekasta, joten ilmiöstä ei ole haittaa.

En sitten tiedä, tapahtuuko tätä diffuusiota kumiletkuissa. Missään tapauksessa sitä ei tapahdu noin suuressa määrin tai nopeasti.

Sinänsä vanhojen jarruletkujen uusiminen ei ole hassumpi idea turvallisuudenkaan kannalta, varsinkin tarvikeliikkeestä hankittuina ne ovat aika halvat.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.