Kysymys:

Mondeossa 2001 juuttuu käsijarru päälle jos sitä käyttää, pahemmin jumittuu kuskin puoli. Yhdellä korjaamolla samottiin että vaijerit on vaihtokunnossa ja toisella että ei. Luuletko että jumimisen syy on vaan kurassa? Pystyykö takasatulaa purkamaan? Käyttöjarru autossa toimii moitteitta, eikä levyt lämpene yhtään liikaa.

Tapio Ketonen:

Mondeon käsijarrun juuttuminen on tuttu ilmiö. Olenkin todennut, että ainakin minun Mondeossani jarrut pitää purkaa ja herkistää kaksi kertaa vuodessa. Ongelma ei välttämättä liity vaijereihin, perusvika on jarrusatulassa olevassa käsijarrumekanismissa, joka jää päälle.

Olen irrottanut jarrupalat ja putsannut niiden liukupinnat. Jarrusatulassa olevan käsijarruvivun olen saanut liikkeelle siten, että paksumpien kurien positon jälkeen olen uittanut sen juureen aerosolipullossa olevaa kuparitahnaa. Se on liuottiminene aika notkeaa. Sitten olen keikutellut vipua moneen kertaan edestakaisin.

Tämä käsittely on herkistänyt vivun ja saanut sen taas palautumaan perusasentoon. Jos käsijarru ei palaudu täysin, jarrupalat jäävät hankaamaan. Silloin levyt kyllä kuumenevat ja myös kuluvat, samoin palat.

Kaikkiaan olen kyllä sitä mieltä, että Mondeon takajarrujen pitäisi olla rumpumalliset!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.