Kysymys:

Ostin juuri uuden 1,6 VW Boran. Jo ensimmäisen ajon jälkeen pysäytettyäni auton tyhjäkäynnille havaitsin moottorista melko kovan tiheästi "tikittävän" jatkuvan äänen. Soitin myyjälle, joka sanoi sen olevan normaali pakokaasujen puhdistinlaitteen toimintaääni.

Ko. ääni tulee tuulilasinpesunestesäiliön ja jäähdytinnestesäiliön välisestä laitteesta, jolle en kuitenkaan löydä käyttöohjekirjoista mitään nimeä. Ääni on sellainen, että sen kuulee pienillä kierroksilla ajettaessa tai tyhjäkäynnillä pidettäessä noin viiden metrin päähän autosta ja se on kovempi kuin muu tyhjäkäyntiääni. Kuuluko se tosiaan normaaleihin Boran ominaisuuksiin? Liikkeiden koeajoautoissa en vastaavaa havainnut.

Tapio Ketonen:

Tikittävä ääni tulee ilmeisesti aktiivihiilisuodattimesta, joka kerää bensasäiliöstä höyrystynyttä bensiiniä ja johtaa sen imusarjaan ja edelleen moottoriin poltettavaksi. Siitä imusarjaan johtavassa kanavassa on magneettiventtiili. Hiilivetyjä ei haluta päästää moottoriin poltettavaksikuin sitä kuormitetaan päysin.

Perusongelma tietenkin on nykyautojen hiljaisuus. 70-luvun autoista ei tuollainen tikitys olisi erottunut. Jos ääni todella on selvästi voimakkaampi kuin esittelyautoissa, Bora kannattaa viedä korjaamolle.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.