Kysymys:

Pekka Virtanen kirjoittaa:
Jos vastaantulija häikäistyy tällaisessa paikassa, häikäistyminen johtuu väärin suunnatusta katseesta ja/tai asennevammasta.

Kertokaa miten asenne vaikuttaa häikäistymiseen? Onko kirjoittajalla myös asennevamma?

Tapio Ketonen:

Ainakin näyttäisi tämän kysymyksen kirjoittajalla olevan asennevamma. Vai onko kyse peräti aivovammasta, kun ei ole edes omaa nimeään osannut laittaa viestiin.

Periaatteessa voisin kuvitella, että asennevamamsta on kysymys silloin, kun häikäistytään tai ainakin ollaan häikäistyvinään siitä, että moottoritiellä vastaan tulevalla on pitkät päällä, vaikkeivät ne tosiasiassa häikäisisikään. Mainitussa jutussa kerrotussa tilanteessa eli ajettaessa vasemmalle kaartavaa tietä kaukovalojen käyttö ei häikäise vastaantulijoita. Silti jotkut aloittavat vimmatun valojen räpsyttelyn.

Vastaantulevan ajoneuvon valot haittaavat tietenkin aina näkyvyyttä. Lähivalojen käyttö lyhentää valaistua matkaa auton edessä, joten periaatteessa nopeutta pitäisi laskea. Käytännösä kukaan ei niin tee, ei ainakaan riittävästi. Niinpä kokonaisuuden kannalta olisikin turvallisempaa, että edes toinen kohtaavien ajoneuvojen kuljettajista voisi käyttää kaukovaloja - tietenkin häikäisemättä kohtuuttomasti vastaantulijaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.