Kysymys:

Tämä ei ole varsinainen ongelma ratkottavaksi, vaan enemmänkin kysymys "onko kokemuksia ja onko sama näkemys ?"

Taustaa asialle: Elettiin Maaliskuun SITÄ päivää kun satoi jäätävää tihkua ja Helsinkiin menevät sisääntulotiet olivat satojen ketjukolareiden tukkimat. Itse olin lähtenyt 06:15 Turusta duunimatkalle HKI:in ja ajoin juuri siinä lännestä saapuvassa jäätävän tihkun saderintamassa koko matkan. Pari kertaa pysähdyin putsaamaan tuulilasia kun lämmityslaitteen teho ei riittänyt mitenkään pitämään sitä sulana (=mahdoton tehtävä)

Mietiskelin ratkaisua asiaan ja lähestyin ongelmaa näkökulmasta: "kunka nostan tuulilasin lämpötilaa jotta se pysyy sulana?" Jossain vaiheessa lamppu syttyi kuskilla: Lasketaan aurinkolipat alas jotta tuulilasin alareunasta puhaltava lämmin ilma ei kulje tuulilasia-sisäkattoa pitkin taakse vaan muodostaa esteen jossa lämmin ilma on "taskussa". No, tämä oli minun kikkani saada lasi pysymäään sulana maksimipuhalluksella ja se toimi 525 Bemussa. (Seuraavassa autossa on lämmitettävä tuulilasi, whatever it costs).

Eihän tämä niksi-Pirkka tason juttu lasin raappaamista poista, mutta kun lasin on raapannut, niin se pysyy sen jälkeen puhtaana tuon aamun tyyppisissä extreme-olosuhteissa.

Onko sinulla kokemuksia asiasta ja jos olet samaa mieltä että tämä toimii niin julkaise vapaasti muiden Tuulilasin lukijoiden auttamiseksi.

Tapio Ketonen:

Tästä samasta asiasta on joku muukin kirjoittanut tällä palstalla jokin aika sitten. Voi olla, että aurinkolipan avulla ilman virtaus voidaan saada kulkemaan hieman pitempään lasin pintaa pitkin. Tätäkin kannattaa kokeilla, ilman muuta tietenkin lämpö pitää laittaa täysille, puhallin samoin ja suuntaus kokonaan lasille.

Alijäähtyneen veden sulattaminen liikkuvan auton tuulilasista on kuitenkin haastava tehtävä, eikä edes sähkölämmitys lasissa välttämättä riitä pitämään lasin pintaa sulana.

Kuulin muuten aivan hurjia tarinoita "tuon torstain" aamuliikenteestä. Esimerkiksi Länsiväylällä Espoossa jotkut autoilijat pyähtyivät moottoritielle, kapusivat ulos autosta ja ryhtyivät putsaamaan tuulilasia! On suoranainen ihme. ettei sielläkin tullut ruumiita. Kerrassaan uskomatonta, ettei ihmisillä nykyisin näytä olevan lainkaan tervettä järkeä eikä häivääkään itsesuojeluvaistosta! Pysähtyminen moottoritiellä ei ole turhaan kiellettyä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.