Kysymys:

Saako/pitäisikö pyörän pultit rasvata vai eikö missään nimessä? Meillä on kesärenkaat aluvanteilla ja niiden kanssa jumiutuu pultit, vaikka yrittäisi kuinka maltillisesti kiristää käsin. Jos rasvaaminen auttaa, niin millaista voiteluainetta kannattaa käyttää ja laitetaanko sitä kierteisiin vai siihen kohtaan, missä pultin kanta ottaa vanteeseen kiinni?

Tapio Ketonen:

Jotkut valmistajat kieltävät pulttien tai mutterien rasvaamisen, mutta silti olen sitä mieltä, että kyllä ne kaipaavat kevyttä rasvausta. Näin olen ainakin itse aina tehnyt, ja aion tehdä jatkossakin.

Oikea tuote on voitelurasva eli vaseliini, ja sitä pitää laittaa hieman pulttien kierteisiin. Peltivanteissa olen laittanut rasvaa myös pulttien kiinnityskartioihin, mutta aluvanteissa se ei mielestäni ole tarpeen, kunhan ne vain ovat puhtaat.

Alumiinivanteiden pultit pitää kuitenkin aina kitistää momenttiavaimella. Oikea kiristysmomentti on ehdottoman tärkeä asia, edes paineilmavääntimissä käytettävä momenttivarsi ei anna riittävän tarkkaa kiristysmomenttia.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.