Kysymys:

Onko Tuulilasissa koskaan julkaistu juttua, hiljaisista autoista. Täällä Pohjolan karheilla asfalteilla, rengasmelu on ikuinen harmi. Pystyisikö Tuulilasi julkaisemaan listan mitatuista desibeleistä eri autoista? Meluhan riippuu tietenkin tiepinnan laadusta, mutta olisihan lista edes suuntaa antava uutta/käytettyä autoa hankittaessa.

Tapio Ketonen:

Onhan noita hiljaisiakin autoja joskus ajettu. Rengasmelu ei ole ollut ikuinen harmi, se on noussut esiin autojen muun melun vähennyttyä ja matalaprofiilisten renkaiden yleistyttyä. Korva kun säätää herkkyytensä automaattisesti, niin yleisen melutason laskiessa jokin erityinen melutyyppi alkaa erottua selvemmin.

Ikävintä asiassa on, ettei rengasmelun häiritsevyys tule esiin desibelimittauksilla. Oleellisena osana asiaan liittyy myös melun taajuus. Meluhan ei tule suoraan renkaista, vaan renkaista koriin välittyvät värähtelyt saavat jonkin osan koria värähtelemään, jolloin resonanssi-ilmiö saa melun voimistumaan häiritseväksi.

Melun torjunta onnistuisi valmistajan laboratoriomittausten perusteella. mutta karkea asfaltti ja sen aikaansaama melu on niin pienen markkina-alueen ilmiö, että valmistajan kannattaa ennemmin jättää sen alueen autot myymättä kuin upottaa kymmeniä miljoonia tuon melun tutkimiseen ja poistamiseen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.