Kysymys:

Mistähänä löytyisi sellainen sivu, josta saisi selkeää tietoa kumpi hankinta kannattaa; bensa vai diesel. Onko jossain "diesel kannattavuus laskuri" minulta tietymättömissä. samoin mistä saan tarkkaa tietoa dieselveron määräytymisestä? AKE:n kautta saatu tieto oli todella ympäripyöreää.

Tapio Ketonen:

Niin, jos Tuulilasin bensa/diesellaskuri ei sinulle kelpaa, niin sitten en osaa sanoa, mistä saisit vielä selkeämpää tietoa. Näin lonkalta heitettyä diesel alkaa kannattaa vasta todella paljon ajettaessa, jos verraaan vastaavaan bensamalliin.

Taitepiste riippuu bensa- ja dieselmallien hintaerosta, ja monella automallilla se on niin suuri, että 20-25 sentin litrahintaerolla sitä ei auton käyttöiän aikana saada koskaan kiinni. Tutkimusten mukaan paljon ajettuna dieselin jäännösarvo ei poikkea juurikaan bensamallin arvosta, mutta ostohinnoissa on merkittävä ero.

Diesel- eli käyttövoimaveron määräytyminen on selitetty mielestäni täysin selkeästi AKE:n nettisivuilla. Veron suuruudeksi henkilöautoilta sekä takaistuimella varustetuilta pakettiautoilta ilmoitetaan 6,7 senttiä päivältä auton kokonaismassan alkavaa sataa kiloa kohti.

Jos siis rekisteriotteessa tai uudemmassa rekisteröintitodistuksessa on ilmoitettu suurimmaksi sallituksi omamassaksi esimerkiksi 1701 kg, veroa menee 18 x 6,7 senttiä päivässä. Vuotuinen veromäärä saadaan kertomalla tämä 365:llä. Tässä tapauksessa veron määräksi tulee 440,20 euroa vuodessa.

Verotuksen kummiin knoppeihin kuitenkin kuuluu, että jos tuo suurin omamassa olisikin tasan 1700 kg, alkavia satoja kiloja olisi vain 17, se 18. ei vielä ala. Tällöin vuosiveroksi tulisi 415,75 euroa, eli se lisäkilo maksaisi 24,45 euroa vuodessa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.