Kysymys:

Kysymykseni koskee automaattista liikenteenvalvontaa ja kameroiden asetuksia. Ajoin jokin aika sitten 61 km/h 40 km/h:n alueella ja tulin valokuvatuksi ylinopeudesta. Ylinopeudeksi laskettiin 21 km/h.

On kuitenkin selvää, etteivät kamerat ole täysin tarkkoja ja esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa vähennetään lukemasta jokunen pykälä automaattisesti; onko Suomessa sama käytäntö? Päiväsakko jäisi pienemmäksi jos ylinopeus alittaisi 20km/h. Voinko riitauttaa asian ja jos, niin millä (virallisella) perusteella. Tämä on myös ensimmäinen rikkeeni.

Tapio Ketonen:

En tunne aivan tarkasti kameroihin liitettyjen nopeudenmittauslaitteiden toimintaa. Yleinen käytäntö kuitenkin on, että poliisin käyttämien nopeudenvalvontalaitteiden näyttämät on kalibroitu alakanttiin, eli esimerkiksi tutkat näyttävät hieman todellista pienempää lukemaa. Ero ei ole suuri, 1-2 km/h, mutta se varmistaa, ettei tapahdu oikeusmurhaa.

Muistelen myös, että nämä valvontakameratkin kalibroidaan asennusvaiheessa, joten niiden antamat lukemat ovat aika hyvin kohdallaan. Ainakin tutkat kalibroidaan määrävälein, joten arvelisin, että sama koskee myös nopeudenvalvontakameroita.

Nopeuden mittaus tapahtuu jonkin verran ennen kameraa tien pinnan alle sijoitettujen mittaussilmukoiden avulla. Kun auto ylittää silmukat, joissa kulkee pieni sähkövirta, silmukan sähköisissä ominaisuuksissa tapahtuu muutos, ja elektroniikka tunnistaa tämän. Kun toinen vastaava ilmiö tapahtuu ja silmukoiden keskinäinen etäisyys tunnetaan, muutoshetkien välisen ajan perusteella saadaan selville nopeus. Näin saatava nopeusarvo on kyllä erittäin tarkka.

Jos nopeus on liian korkea, kamera laukeaa ja tallentaa kuvan lisäksi tapahtumapäivän ja tarkan kellonajan sekä nopeuden. Sitten poliisi selvittää, kuka on ollut kuljettaja ja sakottaa normaaliin tapaan selvittäen mm. tulot ja huollettavien lukumäärän.

Sakon voi riitauttaa aivan millä perusteella tahansa, mutta todellista asiallista perustetta ei mielestäni ole. Niinpä lopputulos tuskin muuttuu.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.