Kysymys:

Miksi ihmeessä Tuulilasi-lehden toimituksesta Ford Mondeoiden ohjauspaneelissa olevat 'tien lämpötilavalot' ovat ikuisen ihmettelyn kohteena?

Rehellisyyden nimissä, ensimmäisessä omassa Mondeossani ounastelin myös näitä värillisiä lumihiutaleita, mutta mutta...viimeksi kun meillä satoi sekä lunta, että alijäähtynyttä vettä tuhoisin seurauksin (kuolonkolarit esim. Lahdentiellä), totesin ko. lumihiutaleiden hyödyn: kesken ajon syttyi lumihiutale palamaan ja vaihtoi kohta väriä, jolloin reagoin kohtuullisella vauhdin alentamisella.

Uskon, että tälläinen 'informaatiolamppu'kun syttyy paneelissa, niin se pistää useimmat laskemaan nopeutta. Onko lumihiutaleiden väritys oikea, ei minusta ole niin kovin ratkaisevaa kun pelastetaan ihmishenkiä, vai mitä?

Tapio Ketonen:

Itsellänikin sattuu olemaan noilla jouluvaloilla varustettu Mondeo, enkä ole vieläkään oppinut ymmärtämään, miksi ihmeessä auton kojelaudassa palaa puoli vuotta (tai ainakin melkein) punainen valo. Punainen merkkivalo kun yleensä on merkki häiriöstä tai viasta, jonka takia auto pitäisi välittömästi pysäyttää ensimmäiseen sopivaan paikkaan!

Alijäähtynyttä vettä ei nollassa punaiseksi muuttuva merkkivalo paljasta. Sitä kun saattaa sataa jopa kymmenen asteen pakkasella. Lämpötilan seuraaminen onnistuu lämpömittarista paljon paremmin kuin merkkivaloista. Mondeossa sinänsä on kiitettävän tarkka lämpömittari. Silti niin merkkivaloissa kuin lämpömittarissakin on aika reipas viive, joten kovin nopeita muutoksia ne eivät paljasta. Valot on liitetty lämpömittariin, neljässä plusasteessa syttyy oranssi, nollassa punainen.

Alijäähtyneen veden paljastamiseen on erinomainen keino auton tuulilasi. Jos siihen tulee talvella vettä, se todennäköisesti on alijäähtynyttä. Ja vaikkei olisikaan, tien pinta saattaa muutenkin olla niin kylmä, että jos siihen sataa silkkaa vettä, keli voi muuttua petollisen liukkaaksi.

En siis usko, että jouluvalot pelastaisivat ihmishenkiä. Jos kuski ei osaa seurata lämpömittarista tai muilla keinoilla kelin ja olosuhteiden kehitystä, silloin ne henget ovat niinsanotusti "korkeammassa kädessä".

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.