Kysymys:

Ostin viime vuoden lopulla vm 97 olevan Volkkarin. Soittelin ennen ostamista kahdelle edelliselle omistajalle ja kyselin oliko auto toiminut moitteetomasti jne. Puheluissa ei selvinnyt ihmeitä. Niinpä liikkeen kanssa autosta kaupat teimme.

Nyt on vain herännyt kysymys, onko auto joskus kolaroitu? Autossa on huoltokirja, mutta siinä ei mahdollisesta kolaroinnista ole tietoja. Autoon on vaan alkanut ilmaantua hiljalleen oireita jotka voisivat viitata kolarointiin. Mm matkustajan puoleinen etuovi temppuilee...

Onko olemassa sellaista tahoa johon olisi tilastoitu kolaroidut autot, esim puhnumeroa josta voisi rekisterillä kysäistä tietoja? Tällaisesta palvelusta olen joskus kuullut, mutta pitääköhän kuulopuhe paikkaansa?

Tapio Ketonen:

Kolarointeja ei rekisteröidä minnekään eikä merkitä huoltokirjaan. Jos auto vaurioituu niin pahoin, että vakuutusyhtiö katsoo korjauksen kannattamattomaksi ja lunastaa auton, silloin auto poistetaan rekisteristä - mutta tätäkään ei aina tehdä, vaikka yhtiöt toisin väittävätkin. Tiedossani on ainakin yksi tapaus, jossa vakuutusyhtiön lunastamaa autoa ei missään vaiheessa poistettu rekisteristä. Ja jos minäkin tiedän yhden tapauksen, niin kyllä niitä on pakko olla aika paljon enemmänkin.

Rekisteristä poistetun auton rekisteröintihistoriatiedoista tuo poistaminen käy ilmi. Sen selvittäminen onnistuu samalla kun soittaa AKE:n puhelinpalveluun kyselläkseen edellisten omistajien tietoja ja mm. sitä, onko verot maksettu.

Kolaroinnin jäljet kyllä näkyvät autosta, jos sitä tutkitaan kunnolla. Vaikka korjaus olisi tehty miten hyvin tahansa, aina jonnekin jää joitakin jälkiä, jotka paljastavat asian. Pitää vain osata etsiä oikeista paikoista ja oikeita asioita.

Mutta ei esimerkiksi etuoven temppuilu (siis lukon?) ole VW:ssä mitenkään ainutlaatuista, joten se ei ole mikään merkki kolarista. Jos autolla on ajettu jo 7-8 vuotta, ei se enää vastaa uutta, kyllä käyttö tuppaa jättämään jälkensä. Se on toki luonnollista, ja juuri tästä syystä hintakin on sopivampi kuin uutena.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.