Kysymys:

Kerropa, miksi joidenkin automerkkien tai -mallien vakuutukset maksavat enemmän kuin toisien. Tiedän, että vakuutus on riippuvainen moottorin tilavuudesta. Sen lisäksi on epämääräisesti ollut puhetta, että eri mallien "kolarialttius" nostaa vakuutusmaksuja. Minulla on esim. käsitys, että Audien, Bemareiden ja Citikoiden vakuutukset ovat kalliita, kun taas mm. Opeleihin, Toyotiin ja Fordeihin saa vakuutukset halvalla. Ovatko ensinmainitut siis jotenkin kolarialttiimpia? Voisi kuvitella, että kun näitä toiseksi mainittuja on enemmän, niin niillä ajetaan enemmän vahinkojakin. Miksi joillain harvinaisilla merkeillä, kuten Land Roverilla, vakuutukset saattavat olla huomattavan edullisia? Yleisesti ottaen voisi todeta, että vakuutukset Suomessa ovat sikakalliita ja tuntuvat määräytyvän hyvin epäjohdonmukaisesti, automerkin pärstäkertoimen perusteella.

Tapio Ketonen:

Vakuutusten hintojen määräytyminen on salatiedettä, ei siitä mihinkään päästä. Ensinnäkin liikennevakuutus: Auton maksuluokan määrää ensi vaiheessa moottorin iskutilavuus. Tätä sitten korjataan automallikohtaisella pärstäkertoimella.

Liikennevakuutuksessa tämä pärstäkerroin määräytyy vahinkotilastojen perusteella. Jos malli on harvinainen ja moottori on pieni, vahinkomäärä ei välttämättä ole niin suuri, että se nostaisi pienen moottorin perusteella määräytynyttä maksuluokkaa.

Autovakuutusmaksuluokka taas määräytyy ensisijaisesti auton korjauskustannusten perusteella. Myös hankintahinta vaikuttaa asiaan, meneehan autoja paljon lunastukseenkin. Luokittelussa käytetään meilläkin jonkin verran apuna ulkomailta saatua tietoa ns. tyyppikolareiden korjauskustannuksista.

Kaikkiaan vakuutusten hinnoittelu on kuitenkin niin sekavaa ja hämärää, että siitä ilmeisestikin voi rehellisesti väittää olevansa kunnolla perillä vain korkeintaan muutama ihminen koko Suomessa. Me esimerkiksi selvitämme testattavien autojen vakuutusmaksuluokat soittamalla vakuutusyhtiöön ja kertomalla rekisterinumeron. Sieltä saadaan rekisterinumeron perusteella selville maksuluokat sekä liikenne- että autovakuutuksiin. Pelkkä automallin nimi ei aina riitä täsmentämään tyyppiä riittävästi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.