Kysymys:

Huumetestereistä? Meillä on varmaan kymmeniä lääkeaineita, jotka on luokiteltu huumeiksi. Käsikaupassa yskä-ja nuhalääkkeitä. Esim.Codein on opiaatti. Samoin ripulilääke Imodium. Reseptipuolella niitä on kymmeniä. Esimerkiksi bentsoja käytetään mm. migreenin ehkäisyyn ja kymmeniin psykosomaattisiin oireisiin mahanpuruista sydämentykytykseen.

Annokset ovat ehkä 10 s. osa huumaavista annoksista. Kuitenkin saattaa kestää kymmeniä tunteja ennenkuin näiden lääkkeiden jättämä jälki on poistunut verestä, vaikka aineen vaikutus on usein vain muutamamia tunteja.

Näkyvätkö nämä sylkitesteissä, ja pitääkö olla resepti mukana, jolla todistetaan, että ko.henkilöllä on oikeus käytää ko.lääkettä. Ymmärtävätkö poliisit mitään reseptistä vai onko matka verikokeisiin?

Tapio Ketonen:

Liikenteessä tehtävät alkoholi- tai huumetestit eivät ole mitään olympialaisten dopingtestejä, joissa etsitään jäämiä jopa kuukausien takaisesta kiellettyjen aineiden käytöstä. Alkoholitesti on nopea, joten on helppoa työntää mittari kuljettajan suun eteen ja käskeä puhaltamaan. Mahdollinen alkoholin nauttiminen paljastuu muutaman sekunnin kuluessa.

Huumeiden käytön toteaminen sen sijaan on hitaampaa, joten käytännössä huumetestaus tulee kysymykseen vain, jos valvontaa suorittava poliisi katsoo sen aiheelliseksi. Jos on ennen ajoon lähtöä ottanut ruokalusikallisen yskänlääkettä, ei se johda huumetestiin. Pitää olla aika vahvat tropit, jos niistä menevät silmät ristiin ja pää sekaisin. Arvelisin myös, etteivät nuo merkityksettömät jäljet näy sylkitestissä, joka on kuitenkin aika karkea tapa seuloa huumeveikot esiin.

Ajokykyyn vaikuttavissa lääkkeissä on punainen kolmio merkkinä siitä, että näiden lääkkeiden nauttimisen jälkeen pitää pysytellä poissa ratista. Toki tolkku pitää lääkkeiden käytössäkin olla. Lääkkeissä on usein esimerkiksi alkoholia, joten pullokaupalla juotuna ne voivat nostaa veren alkoholipitoisuutta.

Tietysti jos käytös on normaalistikin sekavaa, poliisi voi nollapuhalluksen jälkeen alkaa epäillä huumehörhöksi. Eri juttu sitten on, että onko "syntymäsekavan" poistaminen liikenteestä kovin paha asia!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.