Kysymys:

Miten renkaan leveys vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Esim. vaihto koosta 195/60/15 kokoon 205/60/15?

Tapio Ketonen:

Periaatteessa leveyden kasvattaminen nostaa kulutusta. Tuo esimerkkisi on huono sikäli, että samalla muuttuu myös vierintäkehä eli yhdellä kierroksella kuljettava matka. Matkamittarin virhe siis pienenee, joten ilman virheen korjaamista kulutus näyttäisi hieman kasvavan. Käytännössä noin pieni ero ei todennäköisesti vaikuta todelliseen kulutukseen. Monet muut tekijät aiheuttavat aina kulutusmittaukseen enemmän virhettä.

Vertailu pitäisi tehdä vastinkokojen välillä, siis sellaisten kokojen, joilla vierintäkehä eli renkaan halkaisija säilyy samana. Tuota 195/60R15-kokoa vastannee koko 205/55R15 - oikea vastinkoko löytyy STRO-normikirjasta. MYös netissä on laskureita, joilla tuo asia voidaan tarkistaa.

Leveämmän renkaan ilmanvastus on hieman suurempi. Tätä suurempi vaikutus on kuitenkin renkaan ja tien välisessä kosketuspinnassa tapahtuvalla muodonmuutostyöllä, joka hiertää rengasta tienpintaan. Ei ole mitenkään sattumaa, että kilpapyöräilijät käyttävät renkaita, joiden paksuus muistuttaa lyijykynää.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.