Kysymys:

Olen pikkupojasta asti miettinyt erästä hyvinkin simppeliä asiaa, mutten ole sitten vain ottanut ko. asiasta selvää, ennen kuin nyt sitten vasta.

Kun kytkee suuntavilkun päälle, alkaa auton ohjauspaneelissa vilkkua ko. toiminnon merkkivalo. Mutta. Miten on suuntavilkun ääni toteutettu? Miten syntyy tämä "tik tak tik tak..."-ääni?

Tulipas kysyttyä! :)

Tapio Ketonen:

Alunperin tuo ääni syntyi mekaanisen vilkkureleen raksutuksesta. Koska ääni toimii hyvänä muistuttajana vilkun päälläolosta, se on käytössä edelleenkin. Nykyisten elektronisesti toimivien vilkkureleiden aikana se kuitenkin pitää luoda keinotekoisesti. Tikittäjä on siis nykyisin aivan erikseen tätä ääntä aikaansaamaan tehty laite kojelaudan yhteydessä.

Keinotekoiset äänet ovat autossa ilmeisen nouseva ilmiö. Muutama vuosi sitten ajon Opelin tutkimuskeskuksessa Corsaa, joka sisältä kuulosti valinnan mukaan joko aidolta Corsalta tai sitten vaikkapa Ferrarilta. Ääni tuli kaiuttimista. Kun autojen pitää nykyisin olla ulospäin hiljaisia, niin oikean fiiliksen luominen on vaikeaa. Tällä kikalla se onnistuu. Saa sitten nähdä, koska tulee Corsan vakiovarusteeksi!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.