Kysymys:

Morjens Ketonen!
Kerro lyhyesti automaativaihteiston toiminta periaate?Mitä siellä oikeastaan tapahtuu kun pistän D:n päälle ym??Sit vielä,mitä selviää rengaiden "ravistelulla",eli sivu ja pystysuuntaiset ravistelut(missä väljää)
Kiitti,T:Mikko

Tapio Ketonen:

Automaattivaihteistossa vaihteet kytketään planeettavaihteistojen eri osia jarruttavien jarrupantojen avula. Kun vaihde on vapaalla, rattaat pyörivät vapaasti, mutta kun vaihde kytketään päälle, ensiksi jarrupannat kytkeytyvät siten, että ykkösvaihde kytkeytyy, eli voima pääsee siirtymään vaihteiston etupäässä olevalta momentinmuuntimelta vetopyöriin ykkösen välitysten kautta.

Alussa ei kuitenkaan tapahdu vielä mitään, sillä tyhjäkäynnillä momentinmuunnin ei välitä voimaa riittävästi. Voima siirtyy siinä öljyn välittämänä. Vasta kierrosten noustua momentinmuunnin alkaa siirtää voimaa ja auto lähtee liikkeelle. Alussa muunnin luistaa melkoisesti, se toimii samalla vaihteena. Kun nopeus nousee, jarrupannat kytkevät kakkosvälityksen päälle, sitten kolmosen, nelosen ja uusimmissa jopa viitosen.

Näiden toimintojen ohjaus tapahtuu vanhemmissa vaihteistoissa hydrauliikan ohjaamana, uusimmissa hydrauliikkaa käytetään vain itse kytkentään, ohjaustoiminnot hoitaa elektroniikka.

Kaikissa nykyaikaisissa automaattivaihteistoissa on myös mekaanisesti kiinteäksi lukkiutuva momentinmuunnin. Lukitus toimii yleensä suurimmalla tai kahdella suurimmalla vaihteella. Näin momentinmuunnin ei aiheuta tehohäviötä matka-ajossa, ainoastaan liikkeelle lähdettäessä.

Renkaiden ravistelulla saadaan auton etuakseliston niveliin kohdistumaan eri suuntaisia voimia. Näin mahdolliset välykset on helppo havaita niveliä tarkastellessa. Kovan kuormituksen alaisina olevia niveliä tutkittaessa niitä yleensä samanaikaisesti kevennetään. Esimerkiksi alapallonivelten väljyys paljastuu, kun keulaa nostetaan tukivarsista. Sivusuuntainen ravistelu paljastaa välykset raidetankojen sekä hammastangon päissä, pystysuuntainen muissa tukinivelissä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.