Kysymys:

Radion johtajan haastattelussa kävi selväksi että analogiset lähetykset loppuvat Suomesta vuoden 2007 aikana, tai alussa. Kun ostaa auton vuoden 2006 alussa, markkinat tarjoavat vain analogisia integroituja kalliita autoradioita. onko ne romuja vuoden perästä? Mitä voi tehdä vai pitääkö auto jättää ostamatta.

Tapio Ketonen:

En ole kuullutkaan, että analogiset radiolähetykset olisivat loppumassa. Juurihan lopetettiin digitaaliset radion koelähetykset. Se siis merkitsisi, että Yleisradio lopettaisi kokonaan radiotoiminnan! Epäilen vahvasti tuon tiedon paikkansapitävyyttä. Ohessa YLE:n tiedote digiradiokokeilun lopettamisesta: www.yle.fi/yleista/tiedotteet2005_2202.shtml.

Arvelen, että olet sotkenut radio- ja tv-lähetykset keskenään. TV:n puolella analogiset lähetykset loppuvat varmasti jossakin vaiheessa, mutta jää nähtäväksi, onko se hetki 2007 alussa, aikana tai lopussa vai joskus myöhemmin.

DAB eli Digital Audio Broadcasting on ainakin toistaiseksi osoittautunut kuplaksi. Sen tarjoamat hyödyt on nähty niin vähäisiksi, ettei markkinoilla ole ollut kiinnostusta tähän tekniikkaan. Markkinoilla ei ole ollut digitaalisia radiovastaanottimia, eikä niille ole ollut ohjelmien puuteessa kysyntääkään. Veikkaan, että kestää vielä kauan, ennen kuin digiradio tulee käyttöön. Sille pitää löytyä muuta tarvetta kuin pelkkä musiikin kuuntelu. Digitaalisia radiolähetyksiä voidaan jo nykyisinkin seurata digi-tv:n kautta.

Digi-tv on liikkuvissa liikennevälineissä jonkin verran ongelmallinen. Muistelen, ettei vastaanotto suju kovin hyvin esimerkiksi nopeissa junissa. Autoissa ei samaa ongelmaa ole vastaanottotekniikan takia, mutta signaalin voimakkuuden vaihtelu saattaa saada kuvan ja äänen pätkimään ja hyytymään, kuten joskus käy digiboksin kautta aivan kotioloissakin katseltaessa, jos antennisignaali on heikko.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.