Kysymys:

Autossani (Opel Merit 1.8i -94) on seuraavanlainen vika. Ajon jälkeen kun sammutan valot autostani, niin kaikki valot sammuvat ok. mutta kun sammutan virran niin oikeanpuoleiset seisonta valot syttyvät. Kun laitan virran takaisin päälle, kaikki valot ovat jälleen sammuksissa ja jne. Kun aikani temppuilen, saan lopultakin valot pois silloin, kun virtakin on katkaistu. Tämä juttu ei toistu kuin harvoin. Mikä autosani on vikana?

Tapio Ketonen:

Autosi vilkkuviiksi on ilmeisesti silloin tällöin jäänyt päälle-asentoon oikealle. Kannattaa laittaa vilkkuviiksi keskiasentoon. Autossa lienee kytkettynä Keski-Euroopassa yleinen pysäköintivalojärjestelmä. Kun pysäköidyn auton vilkkukytkin käännetään joko oikealle tai vasemmalle, sen puolen parkkivalot syttyvät.

Suomen virkamiehet päättivät jo 60-luvulla, että tämä muualla hyväksi todettu kytkentä on huono, vaarallinen ja turmiollinen ja kielsivät sen. Kun sitten 90-luvun alussa ETA-harmonisoinnin yhteydesä ajoneuvomääräyksiä yhdenmukaistettiin, näitäkin valoja alkoi ilmaantua Suomeen. Tällainen kytkentä on nykyisin monessa uudessa autossa. On tuon valon takia ulvovaa valohälytintä ihmetelty meiden toimituksessammekin!

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.