Kysymys:

Onko auton tuulilasille olemassa jotain virallisia kriteereitä minkälaisessa kunnossa se saa olla, esim. kiven iskeytymisen jälkeen jatkuva halkeama tuulilasissa? Työskentelen sairaankuljetuksessa ja haluaisin tietää asiasta liikenne-ja työturvallisuuden takia. Jos mahdollista niin saisinko asiasta palautetta sähköpostiosoitteeseeni, mm. pykälät jne jos tällaisia löytyy.

Tapio Ketonen:

Palautetta en valitettavasti ryhdy antamaan sähköpostilla, hyvä kun ennättää edes tänne palstalle vastailemaan. Mutta voihan asiat täältäkin lukea.

Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) sivuilla on asiasta tietoa. Sieltä kohdasta Katsastus ja ajoneuvotekniikka>Katsastus>Katsastuksen ohjeistus>7. Katsastuksen arvosteluperusteet ja vaatimustenmukaisuus löytyy ohjeet, joita katsastusmiesten pitää noudattaa autoja katsastaessaan. Laitetaan tähän suorat linkit tiedostoihin:
Katsastuksen arvosteluperusteet pdf-tiedostona
Katsastuksen arvosteluperusteet Excel-tiedostona

Ohjeiden mukaan seuraavista tuulilasin vioista annetaan korjeuskehotus:
Halkeamia tai säröjä kuljettajan näkökentässä
Liimattavassa tuulilasissa halkeama reunasta reunaan
Naarmuinen, hankautunut
Liian voimakas tummennus, valonläpäisykyky alle 75%
Tuulilasiin kiinnitetty tarra tai esine
Näkökenttää rajoittava esine
Hyväksymismerkinnät puuttuu tai säännöstenvastainen

Lasivian takia ei siis autoa hylätä katsastuksessa, mutta rekisteriotteeseen tai rekisteröintitodistukseen on merkittävä määräaika, johon mennessä vika on korjattava. Jos työssä käytettävän auton tuulilasi on huonossa kunnossa, asiaan voi tietenkin puuttua myös työpaikan työsuojeluvaltuutettu. Hänen tehtävänsä on vaatia, että auto on katastuskunnossa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.