Kysymys:

Autoni vuosimallia 2002 ja olen huomannut juuri kyseisen ongelman: joskus, kun auto on seisonut pihalla yön yli ja lähden seuraavana päivänä peruuttamaan, saattaa vasen takapyörä jäädä jumiin. Eli se ei pyöri lainkaan, vaan jarruttaa itsestään. Jumitus kestää tosin vain noin sekunnin ajan, mutta kuitenkin. Kuinka vakavasta ongelmasta saattaa olla kyse? Autoni on Skoda Fabia 1.9 SDI.

Tapio Ketonen:

Oletan, että autossa on ollut seisontajarru päällä? Juuri tuo on syy, miksi itse en pysäköi autoa pitkäksi aikaa eli yli yön seisontajarru päällä. Jarrut saattavat juuttua juuri tuolla tavalla. Ilmeisesti tuo johtuu ruostumisesta. Jarrupinnotteeseen imeytynyt kosteus saa jarrurummun tai -levyn pinnan ruostumaan, ja ruoste tarttuu pinnoitteeseen kiinni.

Ongelma ei ole vakava, mutta irtoaminen voi vaatia etenkin talvikelillä pienen terävän napautuksen vasaran ja sopivan pitkän tapin avulla rumpuun tai levyyn.

Auto pysyy kyllä hyvin paikallaan normaalilla parkkipaikalla ykkösen tai peruutusvaihteen varassa. Jos pysäköidään jyrkkään mäkeen, silloin on tietenkin varminta vetää käsijarru kiinni.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.