Kysymys:

Uusi tärkeä asia:
Olen h-auton vaihto/ostoaikeissa, mutta mistä ihmeestä saan luotettavaa tietoa hankintapäätökselleni siitä josko autoni kulkisi jollakin ns. uudella ympäristöystävällisellä polttoaineella, esim. kaasulla jne..

Mistä sellaisen h-auton voisi hankkia? Onko laillista ja millä edellytyksillä voisi hankkia ja ajaa Suomessa? Mitkä ovat tämän päivän keskeiset seikat asiassa? Mitä mikin asia/seikka po, auton hankinnassa ja käytössä tullee maksamaan?
Olen ollut mm. Tulliin yhteydessä ja lupasivat ystävällisesti (todella) soittaa kun asiasta jotain tietävät? Uutta kuulemma heillekin. Saa nähdä koska ja mitä tietoa tulee?

Puolen vuoden kuluessa pitäisi auto hankkia.

Tapio Ketonen:

Suomessa on yleisessä myynnissä kahta eri laatuista ympäristöystävällistä liikennepolttoainetta: bensiiniä ja dieseliä. Piste. Näitä käyttävistä voit valita, mikäli aiot ajaa Suomessa.

Sähköpostiosoitteesi perusteella asut Kanta-Hämeessä. Siellä ei tule kysymykseen maakaasuauto, sillä lähin ja maan ainoa yleinen tankkauspiste on Helsingissä Tattarisuolla. Tankkausreissun lisäksi voisit ajella autolla enintään viitisenkymmentä kilometriä ns. hyötyajoa.

Maakaasuautot on vapautettu lisä- ja käyttövoimaveroista, mutta esimerkiksi etanolia sisältävää E85:ttä (85 % etanolia, 15 % bensaa) käytettäessä ilmeisesti nuo maksut tulevat maksettaviksi. Ei silti, ei sitä Suomessa ole edes saatavana, tokko tuleekaan.

Dieselautolla voi ajaa biodieselillä, jota valmistetaan öljykasvien siemenistä, esimerkiksi rypsistä puristamalla. Polttoaineeksi tuo öljy soveltuu vasta esteröintiprosessin jälkeen, eikä silloinkaan kaikissa autoissa yksinään vaan dieselpolttonesteeseen sekoitettuna.

Unohda siis nuo näennäisen ympäristöystävälliset ekohömpötykset, paljon parempi tapa säästää ympäristöä on opetella taloudellinen ajotapa. Lopputulos on taloudellisempi ja loppujen lopuksi ympäristön kannalta parempi. Oikean ajotavan opettelulla kulutus voi laskea litrakaupalla, samalla ajotavasta tulee myös turvallisempi.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.