Kysymys:

Oisin vain tiedustellut, että aiheuttaako kylmäkäynnistys huomattavasti enemmän harmia diesel-koneelle kuin bensalle? Olisin muuten kiinnostunut vaihtaa dieseliin, toi vaan askarruttaa jonkin verran kun ei oo käytössä edes lämmitystolppaa!

Tapio Ketonen:

Ei se sinänsä aiheuta koneelle enempää harmia, mutta erityistä huomiota on kiinnitetävä siihen, että mahdollisilla talven kovilla pakkasilla akun varaustila saadaan pysymään riittävänä. Korkeapuristeisen dieselin käynnistäminen vaatii enemmän tehoa eli virtaa akusta, ja jos startti ei pyöritä riittävän vinhasti, moottori ei käynnisty.

Akun ongelma on, että kylmänä se ottaa vastaan latausvirtaa erittäin huonosti. Niinpä jos ajomatkat jäävät lyhyehköiksi, akku ei ennätä latautua täyteen. Jossakin vaiheessa sähkö voi loppua kesken.

Sama kiusa on toki bensa-autoillakin, niissä on yleensä pienempi akku. Nykyiset dieselit ovat kuitenkin etenkin uutena erittäin hyviä käynnistymään, joten kunnolla huolletun dieselin käynnistyskään ei tuota harmia eikä ongelmia.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.