Kysymys:

Ostin transitiini pinnoitetut renkaat, ja taxikuski sanoi minulle että pinnoitetut renkaat on 5-10 asteen pakkasessa kuin kesärenkaat (vaikka on nastat!) Onko "uusiorenkaat" tosiaan noin heikkotasoisia?? (nämä on "NORDICA PRO 2") kiitos!

Tapio Ketonen:

Pinnoitettu rengas on kaikilta ominaisuuksiltaan täysi kysymysmerkki. Talvirenkaan ominaisuuksiin vaikuttavat runkorakenne, käytetty pintakumiseos ja kuviointi. Näistä kuviointi on useimmiten peräisin jostakin vanhasta, usein jo tuotannosta poistuneesta talvirenkaasta. Sen sijaan renkaan runkona käytetään useimmiten vanhaa kesärengasta, joka ei anna läheskään yhtä hyviä ominaisuuksia kuin talvikäyttöön suunniteltu runkorakenne.

Kulutuspinnan kumiseos sitten on ihan oma lukunsa. Sen valitsee pinnoitusfirma, ja liian pehmeän seoksen valinnassa on omat riskinsä. Niistä helpoimmin tulee esiin huono kulutuskestävyys, ja välttääkseen tästä aiheutuvia valituksia pinnoittaja valitsee helposti kovahkon seoksen. Se tosin pitää hieman huonommin, mutta eipähän tule takuuvaateita!

Taksikuskin väite siis voi pitää paikkansa, mutta ei välttämättä aina. Sinänsähän pinnoitettujen käyttö olisi ympäristöystävällistä kierrättämistä, mutta olisi kyllä kiva tietää ostettavien renkaiden ominaisuuksista muutakin kuin että ne ovat mustat ja pyöreät.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.