Kysymys:

Uusissa ja uudehkoissa autoissaon ollut jo jonkin aikaa vakiona ns.sumuvalot. Voisitko kertoa ihan ymmärrettävästi milloin niitä saa käyttää ja milloin ei.Päivittäin näkee autoja joilla,ne on päällä päivällä,taajamassa ja sen ulkopuolella.Voiko niitä käyttää esim.valaistulla tiellä? Olen katsellut valojen käyttäjiä ja tullut siihen tulokseen,että heille ei ole kukaan kertonut milloin niitä tulee ja saa käyttää.

Tapio Ketonen:

Ihan jokaiselle autoa ajavalle on kerrottu, milloin ja miten sumuvaloja saa käyttää. Ja ellei tuota satu muistamaan, niin muistia voi verestää tutustumalla Tieliikennelain ( 3.4.1981/267) 36. pykälään. Siellä sanotaan seuraavaa:
Valojen käyttö ajettaessa
Moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajon aikana käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja. (7.5.1997/414)

Ajovaloja on käytettävä jokaisessa ajoneuvossa, kun sitä kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikana taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut. Jollei ajoneuvon varusteeksi ole määrätty ajovaloja, ajoneuvossa on käytettävä sellaisia heijastimia kuin asetuksella säädetään.

Kaukovalojen käyttö on kielletty:
1) tyydyttävästi valaistulla tiellä;
2) niin lähellä kohtaavaa ajoneuvoa tai raitiovaunua, että tämän kuljettaja voi häikäistyä; ja
3) ajettaessa lähellä toisen ajoneuvon takana.

Etusumuvaloja ja takasumuvaloja saa käyttää vain sumun tai rankan vesi- tai lumisateen aikana. Etusumuvaloja saa tällöin käyttää lähivalojen asemesta, jos etuvalot ovat samanaikaisesti kytketyt. Takasumuvaloa saa käyttää myös milloin ajoviiman tiestä nostama lumi, pöly tai loka oleellisesti rajoittaa ajoneuvon näkymistä taaksepäin. (14.2.1992/117)

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.