Kysymys:

Luin sivuiltanne yli vuoden vanhan jutun, jossa kerrotaan, että oman auton korjaaminen (hitsaaminen yms.) on jokamiehenoikeuksia ja esim. autoa hitsattaessa ei yksityiseltä henkilöltä tulityökorttia vaadita. Niin vaaditaanko esim. autoa hitsattaessa tulityövaatimusten mukaista alkusammutuskalustoa (kaksi 12 kg:n jauhesammutinta tai yksi 12 kg:n sammutin ja kaksi 6 kg:n sammutinta)? Entä muut varotoimet?

Tapio Ketonen:

Enpä muista tuollaista juttua, ehkä joku on keskustelupalstalle moisen heittänyt, toimitukssta se ei tietääkseni ole peräisin.

Tulityökortti ei ole lain vaatima, se on vakuutusyhtiöiden yhteinen vaatimus. Periaatteessa se pitää olla aina, jos tehdään tulitöitä eli hitsataan tai hiotaan ja/tai leikataan kulmahiomakoneella tms. kipinöivällä vehkeellä muualla kuin erityisesti hitsaukseen tarkoitetussa tilassa.

Vakuutusyhtiöiden ohjeissa mainitaan juuri nuo kertomasi sammuttimet. Eli tilanne on se, että jos tekijällä ei ole tulityökorttia tai nuo sammuttimet puuttuvat, silloin vahingon sattuessa vakuutusyhtiö voi vähentää korvausta tai evätä sen jopa kokonaan.

Tulityökorttia siis ei vaadita, mutta silloin on varauduttava siihen, että vakuutuksista ei ole turvaa. Vakuutusten voimassaolo on kyllä muutenkin selvitettävä vakuutusyhtiöstä ennen kuin kotitallissa aletaan hitsailla. Aivan tuosta noin vain ei kyllä kannata ryhtyä hommiin. Asiat kannattaa selvitellä etu-, ei jälkikäteen.

Ja vaikka olisi sammuttimet vieresssä ja tulityökortti taskussa, työ pitää myös tehdä suojeluohjeiden ja korttikoulutuksessa annettujen ohjeiden mukaisesti. Huolimattomuus ja riittävän suojauksen laiminlyönti ovat nekin perusteita korvauksen eväämiselle.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.