Kysymys:

Monessa lehdessä on korostettu että auton ilmastointilaitetta on pyrittävä käyttämään etenkin näin talvisaikaan väh. kerran kuukaudessa. Näin ehkäistään mm. kompuran tiivisteiden kuivuminen. Toisaalta taas pakkasella ilmastointi ei toimi.

Onko mahdollista että jos pakkasella laitan ilmastoinnin päälle niin tuo kompura kuitenkin lähtee päälle? Autossani (VW Bora 04) ainakin ajotietokoneen mukaan tyhjäkäyntikulutus nousee hieman kun laitan ilmastoinnin päälle, vaikka sisälle ei tulekkaan "ilmastoitua ilmaa"? Samaan aikaan kuuluu moottorista ääni jonka voisi olettaa olevan kompuran ääni.

Tapio Ketonen:

Todennäköisesti kompressori käynnistyy auton ollessa tyhjäkäynnillä, jos lämpötilantunnistin on saanut moottorista säteilylämpöä. Ajon aikana tuo lämpö kuitenkin häipyy, ja kompressori kytkeytyy pois. Varsin lyhytaikainenkin käyttäminen kuitenkin riittää pitämään pumpun tiivisteet kunnossa.

Ilmastointikompressorin toiminnan näkee helposti pellin alta, jos sen hihnapyörä on näkyvillä. Kompressorin sähkötoiminen kytkin sijaitsee hihnapyörän sisällä, ja kytkimen päätylevy näkyy ulospäin. Jos kompressori ei ole päällä ja moottori käy, silloin päätylevy ei pyöri, mutta kytkettynä s pyörii hihnapyörän mukana.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.