Kysymys:

Hei,miksihän auton nopeusmittareita ei voi saada näyttämään todellist nopeutta?Tietokoneita kun on jo jokaisesa uudemmassa autossa,ei pitäis olla ylivoimaista.Vastuu ajonopeudestahan on aina kuljettajalla,vai sanooko laki jotain muuta?

Tapio Ketonen:

Nopeusmittari ei direktiivin mukaan saa näyttää liian pientä nopeutta, mutta se saa näyttää enintään 10 % + 4 km/h liikaa. Koska valmistajat haluavat varmistaa, että renkaiden tai pyörien kokomuutokset eivät muuta virhettä negatiiviseksi, nopeusmittarit yleensä säädetään näyttämään hieman liikaa.

Tarkan mittarin tekeminen ei ole mahdotonta, mutta käytännössä nopeustieto pitäisi silloin ottaa esimerkiksi tutkalla juuri tuon pyörien vaihtamismahdollisuuden takia. Mittarin kalibroiminen kun jäisi kuitenkin useimmilta tavallisilta autoilijoilta tekemättä. Absoluuttiselle tarkkuudelle ei ole todellista tarvetta, joten sellaisia mittareita ei ainakaan toistaiseksi ole autoihin laitettu.

GPS-navigaattorit antavat usein oheistietona melko tarkan ajonopeuden, joten ehkä nopeusmittarista voidan jossakin vaiheessa navigaattorien yleistyessä tehdä GPS:n avulla vaikakpa automaattisesti kalibroituva.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.