Kysymys:

Onkos tämä sovittu mainos Volvon kanssa:
"Kolariturvallisuus aidossa testissä." Ehkä hieman menee yli yhden merkin ylistämisessä... varsinkaan kun ko. merkillä ei ole varsinaisesti näyttöä erinomaisuudesta, ehkäpä pikemminkin keskitason suorittaja ? Kirjoitus antaa aivan eri kuvan!

Tapio Ketonen:

Juttu julkaistiin, kun sopiva aineisto tuli saataville. On toki selvää, että onnelliseen lopputulokseen oli hyvällä tuurilla ratkaiseva vaikutus. Joku uskonnollisempi saattaisi löytää asialle muunkin selityksen.

Mutta tuota termiä keskitason suorittaja en oikein ymmärrä. Minun tietääkseni Volvolla on nimenomaan kolaritilanteista aika tavalla näyttöä turvallisuudesta hyvin pitkältä ajalta. Volvo on tehnyt todella paljon tutkimustyötä käytännön kolareista vuosikymmeniä, sen kolaritutkimus ei ole käynnistynyt vasta EuroNCAP-testien myötä.

Esimerkiksi kattorakenteiden osalta Volvo js Saab ovat tuntuvasti tukevampia kuin keski- ja eteläeurooppalaiset kilpailijansa, koska Ruotsissa varaudutaan hirvikolareihin.

Tein kerran 80-luvulla Kuukauden shokki -jutun kolarista, joka tapahtui Tervakoskella vanhalla kolmostiellä, nykyisen Linnatuuli-huoltoaseman kohdalla. Helsingistä päin tullut Paunun pikavuoro lipesi edessä jarrutelleita henkilöautoja väistäessään vastaantulijan kaistalle, ja vastaan tullut 700-sarjan Volvo törmäsi keskelle keulaa. Autot päätyivät tien vasemmalle puolelle ojaluiskaan, aika pitkälle taaksepäin Volvon tulosuuntaan.

Kun auttajat menivät repimäään kasaan menneen Volvon ovea auki, autosta kapusi nainen, joka valitti, että turvavyön kohta ylävartalossa oli hieman kipeä. Sairaalassa todettiin, että komea mustelma siihen tulee, mutta mitään muita vammoja hän ei saanut.

Paikalla olleet totesivat yksimielisesti, että jos auto olisi ollut pienempi, ruumisautoa olisi tarvittu. Volvon moottori painui taaksepäin ja sukelsi lattian alle aivan kuten pitikin. Ohjaamossa oli rysäyksen jälkeen hyvin vähän tilaa, mutta kuten eräs paikalla ollut sanoi, onneksi kuljettaja oli pienikokoinen.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.