Kysymys:

Ihmettelin nelivetoautojen testissä seuraavaa: Todettiin , että Honda CRV auton neliveto-ominaisuus katoaa sitä käytettäessä.

Siitä päätellen tuntuu huvittavalta verrata sitä oikeasti nelivetoisiin ja asetella se vielä voittajaksi.Oli muka ainoana luokiteltu jossain maastoautoksi.

Joku hölmö voi testin lopputuloksen luettuaan ostaa Hondan nelivetoiseksi vaununvetäjäksi ja huomaakin tosipaikan tullen , että auto onkin yksipyörävetoinen.

Olenko ymmärtänyt testiä väärin?

Yleisemmin autotesteissä todetaan usein esimerkiksi , että sumuvaloja tai vakionopeussäädintä ei ole saatavissa! Tietääkseni kaikkiin autoihin saa sellaiset.

Tapio Ketonen:

Olet jossakin määrin ymmärtänyt väärin. Ainakin jos luulet, että tämän luokan autot olisivat oikeita maastoautoja.

Maastohenkilöauto (M1G) on virallinen ajoneuvotyypin määritelmä. Se tehdään, kun autolle haetaan EU-tyyppihyväksyntä, joka on vaatimus sille, että auto voidaan rekisteröidä liikenteeseen. Tavallisen henkilöauton ajoneuvotyyppi on M1. Maastohenkilöautolta vaaditaan nelivetoisuuden lisäksi mm. tiettyä maavaraa sekä erikseen määritellyn suuruisia kohtaamis-, ylitys- ja jättökulmia. Tarkemmat tiedot löytyvät direktiivistä. On valmistajan asia, mihin ajoneuvoluokkaan auto tyypitetään. Nykyisellään M1G-luokasta ei ole varsinaisesti etua esimerkiksi verotuksessa, joten useinkaan citymaastureita ei tyypitetä siihen.

Mielestäni CR-V ei ole lainkaan hassumpi valinta vaununvetäjäksi tavalliselle ihmiselle. CR-V:n neliveto toimii kuten ns. citymaasturissa on tarpeen, eli tilapäisessä käytössä oikein hyvin. Vertailun vetokokeissa aikansaatu ylikuumeneminen voidaan käytännössä saada aikaan hyvin pitkässä vedätyksessä, jollainen ison vaunun vetäminen auraamattomalla, paksun lumen peittämällä tiellä voisi olla.

Pitäisi olla selvää kaikille, etteivät nämä citymaasturit vastaa ominaisuuksiltaan täysverisiä maastureita. Hintakin on edullisempi. Aivan selvästi ominaisuuksia on painotettu enemmän maantieajon suuntaan, ja sehän näiden käyttötarkoitus onkin. Neliveto on näissä tarpeen vain tilapäisesti. Niinpä arvosteluakaan ei ole mitään syytä painottaa liiaksi maasto-ominaisuuksiin.

Autojen vakiovarusteet tai tehtaalla asennettavat lisävarusteet ovat eri asia kuin se, että mitä varusteita autoon saa. Esimerkiksi MTV:n mainio sarja Pimp my ride, joka pyörii Nelosella suomenkielisellä nimellä Viritetyt vehkeet, näyttää kyllä toteen, että autoon saa melkein mitä tahansa, jos vain haluaa.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.