Kysymys:

Mistä johtunee, että kesärenkailla polttoaineen kulutus (diesel) nousi litran/satanen, keskikulutusmittarin mukaan? Tavallisestihan se juttu on päinvastoin. Talvirenkaina on vuoden 2005 Continentalit kitkat, 225x60, 16 ja kesärenkaina, saman vuoden Hankook optimot, 225x65, 16. Onko Hankookien vierintäkitka suurempi, kuin Continentalin kitkarenkaiden. Vai tekeekö tuo 60 ja 65, rengaskoossa jotakin jäynää?

Tapio Ketonen:

Suvikumisi ovat liian suuret - tai siten talvirenkaat ovat liian pienet. Kokoero on kuitenkin melkoinen. Vastaava koko 65-sarjalaisena olisi 205/65R16. Käyttämäsi kesärengaskoko on vierintäkehältään 3,3 % suurempi kuin talvirengaskoko. Nämä luvut ovat teoreettisia ja peräisin laskurista osoitteesta www.1010tires.com.Mitoissa voi olla pieni ero STRO:n rengasnormeihin.

Käytännössä ero voi olla suurempikin, jos talvirenkaiden koko on normin alarajalla ja kesärenkaiden ylärajalla. Jos lähdet samasta paikasta ja ajat auton matkamittarin mukaan 100 km, kesärenkailla pääset paljon kauemmaksi kuin talvirenkailla. On aika luonnollista, että naftaakin kuluu enemmän.

Kulutusta voi myös nostaa se, että moottori kuormittuu eri lailla. Moottori toimii erilaisilla kuormitusasteilla eri hyötysuhteella.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.