Kysymys:

Pakettiauton kuormatilan korkeus on nykyisin oltava 1.3 m (Autoverolaki 23§). Tämän vuoksi Land Rover Defender Hardtopiin laitetaan maahantuojan toimesta korotettu katto.

Mistä vuodesta alkaen tämä korkeusvaatimus on ollut?

Jos haen Saksasta käytetyn Land Rover Defender Hardtopin, onko joku vuosimalli, jonka saisi rekisteröityä pakettiautoksi vakiokatolla, joka antaa vain noin 1.2 metrin sisäkorkeuden?

Tapio Ketonen:

Pakettiauton kuormatilalla ei sinänsä ole mittavaatimuksia. Pakettiautoksi siis voidaan rekisteröidä auto, jonka kuormatila on matalampikin kuin tuo 1,2 metriä. Mutta ilmeisesti haluat päästä pienemmällä autoverolla, ja silloin vaatimuksena on vähimmäiskorkeus 130 cm ja tilavuus 3 m.

Pakettiauton tavaratilan mittaaminen ei perustu järkeen eikä geometriaan vaan autoverolakiin. Siellä on hyvin yksityiskohtaiset säännöt. Niiden mukaan mittaamalla saadaan tosiasiassa jopa viisikuutioisen auton tavaratilan viralliseksi tilavuudeksi alle kolme kuutiota. Kannattaa lukea sieltä laista, jos vain osaa ja ymmärtää. Yhdellä lukemisella asia ei taatusti selviä.

Tavaratilan mittasäännöt ovat olleet autoverolaissa jo 70-luvun alkupuolelta, ja 80-luvun alussa poistettiin jenkkifarkuista tehdyt ns. piilofarmarit poistamalla säännös, joka vapautti omamassaltaan yli 1800 kg pakettiautot tältä korkeussäännöltä.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.