Kysymys:

Kysymys koskee Skoda Octavia -03 autoa: Kun avaan auton oven mennäkseni sisään autoon, niin jostain kuuluu hetken aikaa surinaa. Peugeot 206 oli muistaakseni sama ilmiö. Mitä tällöin tapahtuu ja miksi?

Toinen ihmettely: Skodalla kun pysähtyy liikennevaloihin niin kesken kaiken alkaa kuulumaan samanlainen murina kuin ilmastoinnin kompura lähtisi käyntiin, se ääni sitten häviää kun lähdetään liikkeelle. Lähteekö se tosiaan käyntiin, se pörinä tuntuu jopa lievänä tärinänä ratissa paikallaan ollessa. Ei vaikuta mitenkään esim. moottorin vetoon.

Tapio Ketonen:

Kun avaat oven, aiot ilmeisesti lähteä sillä liikkeelle. Niinpä suunnittelija on ajatellut helpottaa liikkeellelähtöä. Kuskin oven avaaminen alkaa antaa virtaa polttonesteen siirtopumpulle, joka on polttonestesäiliössä. Pumpun käynnistyminen nostaa suihkutusjärjestelmän paineen normaaliksi, ja kun autoa ryhdytään käynnistämään, suihkutus toimii heti alusta alkaen kuten pitääkin.

Jos paine ei nousisi etukäteen, eli pumppu käynnistyisi vasta kun virta käännetään päälle, moottoria saisi pyörittää startilla pitempään ennen käynnistymistä. Näin tapahtuisi, mikäli järjestelmän paine olisi päässyt laskemaan, kuten etenkin pitemmässä seisomisessa käy. Useimmissa autoissa on nykyisin tällainen toiminto.

Se murina liikennevaloissa voisi olla jäähdyttimen tuuletin. Se käynnistyy, jos jäähdyttimestä moottoriin palaavan nesteen lämpötila nousee. Auton seistessä ilma ei kierrä jäähdyttimessä, joten neste palaa moottoriin kuumempana.

Kun auto lähtee liikkeelle, ilma alkaa virrata jäähdyttimen kennojen välissä, eikä tuuletinta enää tarvita. Voi toki olla niinkin, että liikkeellelähdössä autossa on muuta melua ja tärinää, joka peittää tuon tuulettimen tärinän. Todennäköisesti flekti pyörii vielä hetken liikkeellelähdön jälkeenkin.

Kommentit

Kommentoi kysymystä

Sinun tulee kirjautua palveluun voidaksesi kommentoida.